Razumeti žensko. Misija nemogoče?

Vsak moški živi z vsaj štirimi različnimi ženskami!

To je podatek, ki se vam je najverjetneje izmuznil, tudi če ste bili v srednji šoli in na faksu odprti za odkrite pogovore z ženskami. Pa je še kako pomemben, če želite z njimi tudi preživeti in se imeti lepo. Zakaj vam ni tega nikoli nihče prišepnil? Odgovor je preprost. Niso vedeli. Niti večina žensk ne ve. Kako je to mogoče?

Se spomnite pubertete? Se spomnite, kako se je naenkrat spremenil svet? Se spomnite, da niti pomislili niste, da so starši še vedno enaki kot pred desetimi leti, ko ste mislili, da so bogovi, in ste VI tisti, ki ste se spremenili?

Hormoni, ko se premešajo v naši krvi, so neverjetni, in to, kar se je vam zgodilo v puberteti, se ženskam dogaja vsak mesec. Ko se spremeni koktejl v krvi, se spremeni svet. In prav kakor je imelo to smisel v puberteti, saj vas je moralo preusmeriti od staršev in družine v samostojno življenje, ima smisel tudi pri ženski.

In moški? Moški večinoma gledate in se čudite, kako je mogoče, da ta ista ženska, ki je bila prepričana, da ste najboljši na svetu, dva tedna kasneje govori, da se želi ločiti, ker je z vami in življenjem vse narobe.

V resnici lahko odnos, če cikel poznata oba, postavimo na popolnoma nov nivo. Ženska dobi dovoljenje, da živi v nenehno spreminjajočem se svetu in jo zaradi tega nehate obsojati ali se obračati stran, moški pa si lahko končno oddahnete, saj veste, da za stanja niste krivi vi.

Pa še nekaj je. Če želite, lahko skupaj z njo raziskujete različne moške v sebi tudi sami. Kajti, tudi vam se je zgodil svet, ki vas je oklestil in pustil z dvema, morda tremi moškimi, ki živijo v vas (mož, prijatelj in oče). Si želite najti še ostale? Še gojite šarmerja in osvajalca? Ste še sposobni biti neukročeni, morda odgovorni, morda svobodni?

Knjiga je napisana v lahko berljivem, občasno malo šaljivem tonu, na koncu pa ima tudi hiter povzetek za tiste, ki ne berete preveč radi.

Kaj pravijo o knjigi moški?

“Marsikdo bo tole knjigo prebral, pa marsikdo jo bo obdržal in še kdaj prebral.”

Jure Franko, inženir strojništva

“Ne spomnim se, kdaj se nazadnje bral tako strokovno ter tako obenem duhovito ter berljivo knjigo.”

“Do žensk se mi je ob branju knjige vzbudil neverjeten posluh. Ne vem, ali zgolj zaradi branja knjige ali tudi zaradi mojega prizadevanja, da bi rad slišal žensko, jo zares dojel. Začel sem jo poslušati in upoštevati, da nanjo delujejo naravne sile. Ne jemljem več osebno, ko si premisli. S tem sem dobil tudi posluh zase in za to, kdaj vdiram v njen prostor in kdaj ji ga dajem. Lahko rečem, da ni drugega kot božansko. Mislim, da bi vsakemu moškemu, ki ga vodi globok interes zares srčno razumeti žensko, ta knjiga prinesla ogromno globino posluha.”

“Osebno menim, da nepoznavanje in nepriznavanje cikličnosti v naravi in človeku poglavitno vpliva na razvoj napetosti v posameznikih in družbi. Meni bi bilo v otroštvu prihranjene precej nepotrebne bolečine in predvsem krivde, ker sem vedno mislil, da je zaradi mene mami takšna, kot je. Nakopal sem si precej kompleksov na račun nerazumevanja, kaj se dogaja z njo. Imela me je zelo rada, včasih celo preveč. Bili pa so tudi dnevi, ko je postala popolnoma druga, čustveno nerazpoznavna oseba in je na mojo bližino reagirala tako, da je vso svojo jezo in razočaranje usmerila vame. To mi je pustilo tako globoko rano, da sem porabil desetletja, da vsaj približno razumem žensko naravo. Najpogostejši moški odgovor je bil: ‘Če boš hotel razumeti žensko, v življenju ne boš prišel nikamor. Samo zmeša se ti lahko. Pojdi po vrsti in bo tudi kakšna dobra vmes.’ Poizkusil sem večino nasvetov. Nič mi ni prineslo notranjega zadovoljstva in vedno znova sem se spotikal ob iste blokade. Predvsem mi ti nasveti niso koristili pri ohranitvi partnerskega odnosa. Iskal sem odgovore pri ženskah in tudi tu dobil samo delne odgovore. Ista ženska se vsak teden pojavi z drugim obrazom in tudi to mi je povzročilo zmedo. Kaj je sedaj prav? Enkrat hoče od mene, da sem takšen, drugič drugačen. Danes trdim, da bi mi situacijo že v otroštvu, najkasneje ob vstopu v osnovno šolo, moral razložiti oče na način, ki je opisan v tej knjigi. S tem bi mi prihranil občutke krivde, sramu, ujetosti, apatičnosti … in mi dal temelj za normalno, sproščeno in svobodno odraščanje. Žal takrat te knjige še ni bilo. Zanimivo razmišljanje pa mi odpira tudi informacija, da obstaja tudi moška cikličnost, ki sem jo tudi sam že opazil, a ji še nisem namenil posebne pozornosti. Mislim, da je čas.”

V knjigi Razumeti žensko. Misija nemogoče? so razkriti rezultati raziskave 50 odtenkov menstruacije, ki jo je v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede izvedlo Društvo Sijaj.

Brezplačna darila

brezplacen-menstrualni-koledarcek-za-moske-vesna-juvan

Menstrualni koledarček za moške je namenjen spremljanju ženskega menstrualnega cikla z moške perspektive. Je rahlo humoren in vam bo koristil, če spremljate cikel skupaj s partnerko ali pa ga spremljate sami. Več o tem si preberite v knjigi. Ženske lahko najdejo svoj menstrualni koledarček v zavihku Knjiga Rdeča zarja.

brezplacni-prirocnik-kaj-poceti-z-otroki-vesna-juvan

Kaj početi z otroki? Je priročnik za vse, ki naročite knjigo in se skupaj s partnerko odločite, da bo menstrualno počivala. Za marsikoga je prevzeti otroke in gospodinjstvo za dan ali dva velik zalogaj. V resnici je to vaša priložnost, da se z otroki povežete na čisto drugačen način in jim ponudite svoje vodstvo in zgled, ki ju nujno potrebujejo. Kaj početi z otroki? je priročnik, poln idej in pustolovskih priložnosti.

Menstruacija za moške
Mišljenje, da moških menstrualni cikli ne zadevajo je zmotno. Z nami namreč živite, delate, se družite. V video spregovorim o vplivu cikličnosti in rezultatih raziskave 50 odtenkov menstruacije na moške.

Kako vas še lahko podprem?

kako-vas-se-lahko-podprem-rdeca-zarja

Rdeča zarja

Menstrualni kažipot za sodobno žensko, njeno samoraziskovanje in odkrivanje njenih globin.
kako-vas-se-lahko-podprem-cvetoce-dekle

Cvetoče dekle

Pravljica, ki ponudi mladim puncam in dekletom pozitiven prvi pogled na menstrualni cikel.
Blog Vesne Juvan

Blog

This is a block of text. Double-click this text to edit it. This is a block of text. Double-
Košarica1
kako-vas-se-lahko-podprem-razumeti-zensko-misija-nemogoce
-
+
Skupaj
22,90 
1