Z maternico se ženske praviloma ne ukvarjamo dokler ne zanosimo. Pa še takrat. Se zares ukvarjamo z njo? Ali se posvetimo otroku? Če sploh se. Morda se posvetimo samo organizaciji zunanjega sveta v katerega bo prišel ta otrok. Uredimo sobico, kupimo voziček in previjalno mizico in vse ostalo, kar spada zraven.

Z maternico se začnemo večinoma ukvarjati šele, ko zboli. Ko nekaj ne štima. Ko menstruacija izostane. Ko ni takšna, kot bi si jo želele in so nas prepričali, da bi morala biti in pa predvsem, če boli.

In boleče menstruacije so v sodobnem svetu tako pogoste, da mi je zadnjič prijateljica rekla, da je njena hči prišla iz šole in ji kar naravnost povedala, da menstruacija boli. Tako pač je in ona je ne bi imela.

In seveda, ji dam čisto prav. Kdo pa si želi nekaj kar boli? Jaz zase lahko z gotovostjo trdim, da ne.

Pa je res, da menstruacija boli? In kaj sploh je menstruacija v svoji biti? In zakaj boli?

Na vsa ta vprašanja bom skušala odgovoriti v elektronski knjigi

Kaj, če je menstrualni cikel res naša narava?

Kot že sam naslov pove, ne bom v njej spregovorila samo o menstrualnih bolečinah, saj verjamem, da le teh ni mogoče nasloviti brez poznavanja cele slike. Govorile bomo:

o pomenu prehodov, natančneje tega kako smo se rodile in prehoda prve menstruacije na kasnejše življenje,

o tem kako nas ločenost od menstrualnega cikla drži ločene od svoje esence,

o letnih časih menstrualnega cikla in kateri je namenjen čemu,

o tem kdaj telo naravno zbira energijo in si jo lahko shranjuje na zalogo in kdaj jo troši. To nam lahko pomaga, da smo manj aktivne, ko je čas zbiranja in bolj, ko to ne bo šlo v naš minus.

O tem koliko smo ženske drugačne druga od druge in koliko smo si podobne. Ker prav toliko, kot smo si podobne me, so si podobni tudi naši menstrualni cikli.

O tem kaj se med menstruacijo in tudi v drugih delih menstrualnega cikla dogaja v telesu, kaj se zgodi z našo energijo in kaj se dogaja z esenco, s tistim delom nas torej, ki ne umre.

O PMS-ju in darovih, ki nam jih vsak mesec prinaša. Ja, prav ste prebrale. Prepričali so nas, da je PMS nadloga, ki se je je treba znebiti. V resnici je pomočnik, ki skrbi za to, da bomo pozdravile tiste delčke sebe, ki kar kličejo po zdravljenju. Če jih ne pozdravimo malo po malo vsak mesec tekom pozne jeseni menstrualnega cikla, se bomo najverjetneje z njimi pospešeno ukvarjale v obdobju peri-menopavze, ki je po pričevanju mnogih žensk en sam leto ali dve trajajoč PMS. In tega si najbrž ne želi nobena od nas.

Spregovorile bomo o tem kako sploh začeti spremljati cikličnost, ker kot sem omenila v svojem TEDxLjubljana govoru, dokler nisem sama začela spremljati menstrualnega cikla sploh nisem posumila, da bi lahko bila ciklična.

In pa seveda o nivojih bolečih menstruacij in kaj je smiselno na vsakem nivoju pogledati, morda spremeniti in pa predvsem pozdraviti, da bodo naše menstruacije vir našega navdiha in ne čas bolečin, ki se ga že vnaprej bojimo.

Spregovorila bom o ovulaciji in o tem kako je za čas plodnosti veliko bolj pomembna kot sama menstrualna krvavitev.

Ampak to še ni vse! Veliko žensk se obrača name v stiski, ker ne vedo, kako naj svojo cikličnost povežejo s poslom. Ker seveda moramo preživeti in včasih to pomeni, da moramo delovati tako, kot narekujejo stranke, tržišče, šef …

Res da vedno ne moremo popolnoma slediti sebi in svoji cikličnosti, vendar če ta mesec začnemo in naredimo, kar pač lahko, sočasno pa opazujemo, kaj bi si želele tisti dan, se morda lahko naslednji mesec prilagodimo malo bolj in naslednjega še malo in čez dve leti si upam trditi, da bo naše življenje precej drugačno.

Za vse, ki si želite nadaljnjega raziskovanja menstrualnega cikla v povezavi s poslom, sem zato pripravila e-knjigo

Menstrualni cikel v poslu

V njej boste našle

različne načine spremljanja svojega posla sočasno z željami in potrebami, ki nam jih narekuje naša cikličnost,

glavne darove, ki so nam na voljo v posameznih delih cikla, in kako jih lahko izkoristimo za posel,

predloge, kaj vse se splača spremljati, in

menstrualni koledarček, ki vam bo pomagal pri razporejanju nalog znotraj posla.

Če vas je karkoli od napisanega nagovorilo, ste vabljene, da si elektronski knjigi prenesete brezplačno.

Pri tem vas bom seveda prosila, da se naročite na mesečnik Ženska Ženski. Ker sem prelena, da bi vam smetila nabiralnik z vsakotedenskimi maili, vam z lahkoto obljubim, da vam ga ne bom ;). V mesečniku objavljam svoja razmišljanja, ki niso objavljena nikjer drugje, umetniška dela žensk na teme povezane z življenjem ženske in napovednik delavnic in zanimivih dogodkov.

Izpolnite obrazec in sta vaši!
E-knjiga Kaj če je menstrualni cikel res naša narava?

Kako vas še lahko podprem?

kako-vas-se-lahko-podprem-rdeca-zarja

Rdeča zarja

Menstrualni kažipot za sodobno žensko, njeno samoraziskovanje in odkrivanje njenih globin.
Delavnice-za-maternice-z-odgovornimi-lastnicami-programi-vesna-juvan

Delavnice za maternice z odgovornimi lastnicami

Za ženske, ki si želijo raziskati svojo naravo in pripraviti bazo za resno delo z maternico.
kako-vas-se-lahko-podprem-cvetoce-dekle

Cvetoče dekle

Pravljica, ki ponudi mladim puncam in dekletom pozitiven prvi pogled na menstrualni cikel.
Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0