Cvetoče dekle

Pravljica, ki ponudi mladim puncam in dekletom pozitiven prvi pogled na menstrualni cikel.

Stara ljudstva so verjela, da obred prve menstruacije zastavi energijo za celotno naslednje obdobje do takrat, ko naj bi ženska stopila v obdobje polne ženske moči. Torej bo to, kako bo dekle prvo menstruacijo pričakalo in sprejelo, ključnega pomena za približno naslednjih deset do petnajst let.

Ko sem se o menstruaciji pogovarjala z deset do dvanajst let starimi dekleti, so mi pretežno pripovedovale o sramu in gnusu, o zadregah.

In ko na Delavnicah za maternice z odgovornimi lastnicami vprašam ženske o njihovi prvi menstruaciji, je včasih kar težko poslušati. V grobem bi lahko njihove intimne izkušnje strnila takole:

Pogovori z mamo so bili zelo tehnični.

Rekli so mi, da sem zdaj ženska, in to me je prestrašilo. Kaj to pomeni, sem se spraševala in se še vedno sprašujem.

Zagrozili so mi, naj pazim, da ne “privlečem kaj domov”. Nisem vedela, kaj mislijo s tem.

Dali so mi vložke in me naučili, kako jih uporabljati. To je bilo to.

Upoštevati moramo, da naši starši niso imeli dostopa do informacij, ki so na voljo zdaj, in da je tabu ženske cikličnosti globoko zakoreninjen tudi danes. Še vedno so pogovori o menstruaciji običajno precej tehnični, večina mam pa je v stiski, kako in kdaj pogovor sploh začeti.

Običajno zaradi te stiske postanemo ene vrste “srčni štori”, saj hočemo sicer najboljše, ampak ko otrok ne sodeluje, kot bi si želele (in pogosto ne), se ne znajdemo. V zadnjem času se je začelo name obračati vse več mamic odraščajočih punc in deklet. Sprašujejo se: Kako naj se sploh lotim pogovora in kaj naj ji povem?

Najbolj boste hčeram seveda pomagale s svojim zgledom, s sledenjem svoji cikličnosti, z upoštevanjem svoje narave in raziskovanjem, kaj in kdaj vam polni vrelec in kaj ne. Knjiga Cvetoče dekle vam lahko pri tem služi kot pripomoček. Kot tisti začetek iskrenega pogovora med vami in vašo odraščajočo hčerjo, vnukinjo, prijateljico …

Zgodba knjige Cvetoče dekle

Cvetoče dekle je pravljica o družini, ki kima tri otroke. Tia, stara 10 let, dobi med kopanjem s svojo sestrico prvo menstruacijo. Ker ne ve ničesar o cikličnosti, se prestraši, še bolj pa se prestraši petletna Tjaša. Kri je v očeh otrok vedno znak za preplah. Mami ju pomiri in jima razloži, da je to nekaj čudovitega in da je Tia pravkar postala dekle. Deklištvo je namenjeno raziskovanju tega, kdo želim postati, kaj mi služi in kaj ne. Pogovorijo se o letnih časih menstrualnega cikla, o vrednotah ženske in o tem, kako uporabiti cikličnost v vsakdanjih projektih, da se Tia ne bo izčrpavala. Pogovarjajo se o tem, kaj pomeni biti dekle. Mami pove tudi zgodbico, ki jo je slišala od starke, ki živi v kamniti hiši na koncu vasi. Trdi, da ji jo je prišepnil veter, govori pa o povezanosti ženske z ostalim stvarstvom. Ko prideta domov oče in bratec Ian, mami povpraša Tio, ali mu želi novico sporočiti sama. Tia ni prepričana, ali sploh želi, da oče ve. Mami ji razloži, da je to dobro, ker je drugače ne bo mogel podpreti. Pogovor se zaključi s tem, da bo Tia vedno povedala, kaj potrebuje, da bo lahko v času krvavitve dobila ustrezno podporo. Z mami skleneta, da bosta, ko bo Tia v obdobju poletja, organizirali praznovanje. Povabili bosta ženske in proslavili Tiin vstop v deklištvo. Na vsak krožnik bosta položili rdečo vrtnico, da se ve, da je menstrualna kri še boljša kot tista, ki ji teče po žilah.

Projekt Ženska Ženski in Cvetoče dekle

Pravijo, da moraš zgraditi tri hiše, da veš, kaj bi zares rad. Tako je tudi s knjigami. In ker je to moja tretja knjiga, sem se vprašala: Kaj sem se naučila ob izdajanju prvih dveh in kaj bi tokrat rada naredila drugače? Tako je nastala serija projektov Ženska Ženski. Udeleženke Delavnic za maternice z odgovornimi lastnicami sem povabila k sodelovanju. Ideja je bila, da slikamo, čeprav “ne znamo slikati”. Seveda vem, da vsak zna slikati, vprašanje pa je, ali lahko vsak amater poslika tudi knjigo? Khm … odvisno, kdo sodi, najbrž.

Ker je eno izmed sporočil, ki jih bolj ali manj uspešno komuniciram, to, da ni treba biti popolna, da narediš nekaj dobrega smo se dogovorile, da se dobimo, pa da vidimo, kaj nastane. In kar je nastalo, je čudovito. V slike smo vtkale svoje izkušnje, simboliko in pa seveda druženje v ženskem slogu. Cele popoldneve smo preživele skupaj in prav kakor so ženske včasih skupaj kožuhale koruzo, smo me skupaj ustvarjale nove in nove ideje. Druga drugo smo bodrile, ene so kuhale, druge podpirale, tretje obupovale in četrte učile. Vsega je bilo in tako se nam je zdelo prav. Tole sta dve od devetih risbic, ki so nastale med našimi druženji.

Težko rečeš, kje se konča narava in začne ženska

4-letni-casi-vesna-juvan

Ženska v svoji cikličnosti venomer prehaja med svojo svetlo in temno platjo, radostjo in sencami, dnevom in nočjo, soncem in luno. Znotraj teh prehodov gre skozi 4 letne čase: zimo, pomlad, poletje in jesen. Kot v naravi je tudi pri ženski vsak malo drugačen, vsak jo po svoje zaznamuje, vsak jo vodi k drugačni rasti. Celo obraz je drugačen, ko smo v temi ali ko nam ga ožarja svetloba. Letni časi so povezani tudi z elementi, svetli del cikla zaznamujeta ogenj in zemlja, temnega pa voda in zrak, zato podoba ženske vznikne prav iz valovanja in prepletanja njih.

Menstrualni počitek

Od tega, kako poteka čas menstrualne krvavitve, je odvisno, kako se bomo počutile skozi preostali del cikla. Čeprav je danes menstrualni počitek v “naprednem” svetu na zatožni klopi, je za ženske še kako pomemben. Pomembno pa je tudi, kako ga preživimo.

Na sliki so ideje, ki sta jih mami in Tia skupaj premišljevali. Lahko gremo v naravo in se povežemo z njo, lahko beremo knjige, ki nas pripeljejo bliže k sebi, ali poslušamo glasbo, ki nam pomaga začutiti svojo bit. Lahko se družimo z ženskami, ki prav tako krvavijo ali pa nas želijo podpreti, lahko plešemo ali si pripravimo kopel s cvetnimi listi ali izbranimi čaji. Z vašim dragim dekletom lahko poiščeta še svoje ideje za počivanje.

menstrualni-pocitek-vesna-juvan

Brezplačno darilo

Menstruacija in kako jo lahko ženske praznujejo
Kako menstruairati, da bo čas krvavitve vir naše vitalnosti? Kakšne obrede so imela stara ljudstva ob času prve menstruacije? Zakaj so ti obredi pomembni si poglejte v videu.

Kako vas še lahko podprem?

kako-vas-se-lahko-podprem-rdeca-zarja

Rdeča zarja

Menstrualni kažipot za sodobno žensko, njeno samoraziskovanje in odkrivanje njenih globin.
kako-vas-se-lahko-podprem-razumeti-zensko-misija-nemogoce

Razumeti žensko. Misija nemogoče?

Knjiga za moške, ki si želijo spoznati resnično naravo ženske in se ob njej počutiti sproščeno.
Delavnice-za-maternice-z-odgovornimi-lastnicami-programi-vesna-juvan

Delavnice za maternice z odgovornimi lastnicami

Za ženske, ki si želijo raziskati svojo naravo in pripraviti bazo za resno delo z maternico.
Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0