Rdeča zarja

Menstrualni kažipot za sodobno žensko, njeno samoraziskovanje in odkrivanje njenih globin.

Številne ženske se vsak dan sprašujemo, kdo smo, kaj pomeni biti ženska in kako kvalitetno preživeti v sodobnem, ponorelem svetu. Zakaj nam to ni jasno? Tole je moje mnenje:
Pozabile smo, kdo ženska je. Potem smo pozabile še, da smo pozabile, kdo ženska je.

In zdaj tavamo. Trudimo se preživeti. Skušamo najti smisel. Skušamo najti poslanstvo. Skušamo najti sebe, célo sebe.

Menstruacija je pozabljena, njena moč in njeni čari nas ne zanimajo. Vse, kar vemo, je, da je neprimerna, da nas ustavi in nam prepreči, da bi “normalno” živele. Pa vendar je menstruacija tista, ki nas lahko s pomočjo moči maternice “rodi” v vsej svoji polni ženskosti in lepoti.

Knjiga Rdeča zarja nam skozi pozabljeno umetnost menstruiranja odkriva, kaj menstruacija lahko je in kako jo uporabiti za to, da bo naše življenje bolj polno, bolj zadovoljno in bolj prežeto z nami. Nežno nas vodi skozi raziskovanje, da se spomnimo, kdo v resnici smo.

V knjigi bomo skupaj raziskale

Kakšni so izsledki raziskave 50 odtenkov menstruacije, narejene v Sloveniji? Koliko smo si ženske podobne in ali je sploh res, da so letni časi pri vseh enaki? Bi morale biti ob ovulaciji polne energije in ob menstruaciji lačne čokolade?

So naše menstruacije sploh še vezane na luno? Bi morale biti? In ali smo še dovolj povezane z naravo, da se naša telesa še ravnajo po njej?

Zanimivo je tudi raziskovanje krvavitve. Kaj menite ve, mora ženska med menstruacijo nujno krvaveti ali lahko normalno ovulira in njeno telo ne zavrže vsak mesec kvalitetne krvi? V katerih primerih je ne?

Raziskovanje nas bo vodilo tudi do vprašanj, kaj se med ciklom dogaja s telesom, s hormoni, z razpoloženji in z našo esenco. Kje je fokus v posameznih delih cikla in kako pričakati “dušo”, ko nas med menstruiranjem obišče?

Skozi katera emocionalna stanja gremo ženske vsak mesec in ali jih lahko uporabimo v svoj prid? Je morda lahko PMS naš pomočnik in vodnik na poti samozdravljenja? Je možno, da kratica PMS v resnici pomeni Pojdi Malo k Sebi?

Rdeča zarja je polna vaj za povezovanje z vašo maternico.

Na katere načine se lahko razvajamo v času krvavitve in ali je menstrualni počitek sploh pomemben?

Je možno, da imamo ženske, če dovolimo telesu, da v času krvavitve zares počiva in se polni z energijo, ves mesec okoli 20 odstotkov več energije?

Je možno, da dobimo, če se nam uspe zares povezati s sabo, usmeritve, čemu bo namenjen prihajajoči cikel?

Ste že slišale, da lahko menstruacija žensko popolnoma transformira in ji da vpogled v svetove, ki ji nikoli niso bili na voljo? V Rdeči zarji predstavim to revolucionarno idejo in podelim svoje izkušnje s transformativnostjo menstruacije.

Kako poskrbeti zase in kako spremljati menstrualni cikel, da bomo dolgo vitalne in da bo menopavza zares naša druga pomlad, in ne obdobje, ko gre vse navzdol? Je možno, da so simptomi predmenopavze in menopavze samo izgorelost telesa, ki je v veliki meri posledica tega, da nismo sledile svoji naravi, svoji cikličnosti, torej?

Kako lahko poznavanje naše cikličnosti izboljša odnose z moškimi, zmanjša njihovo zmedo in povzroči, da so bolj pripravljeni sodelovati in nas podpreti? Kako se lahko naučimo komunikacije z njimi in predvsem (!) kdaj komunicirati, da nas nekaj že dolgo moti? V veliko pomoč vam bo tudi knjiga Razumeti žensko. Misija nemogoče?, ki razloži cikličnost moškim na način, ki ga razumejo. Tudi če vaš dragi ne bere, jo lahko preberete ve in se naučite, kako jo skomunicirati z njim.

Kako in kdaj razložiti cikličnost mladim dekletom in kako z njimi praznovati prvi menstrualni cikel? Je res, da prva menstruacija zastavi energijo za celotno obdobje do prehoda v zrelo žensko/mater? In če jo, kaj lahko naredimo, da bo obdobje, ki prihaja in je kolektivno napolnjeno s sramom in dvomom, za vaša dekleta potekalo v raziskovanju svoje vrednosti in notranje moči? V pomoč vam je lahko tudi knjiga Cvetoče dekle, ki jo lahko prebereta skupaj. V njej poleg zgodbe o cikličnosti odpiram tudi vprašanja, katero obdobje je namenjeno čemu in kako cikličnost živeti v praksi. Kaj pomeni obdobje pubertete, čemu je namenjeno in kako ga živeti, da se bodo dekleta razvila v izpolnjene ženske?

Pokukale bomo tudi v mističnost menstrualnega cikla, raziskale menstrualne tabuje in ugotavljale, ali je v njih tudi kaj resnice.

V knjigi sta sodelovali tudi dve izredni ženski: Sanja Lončar je razkrila, katere so tiste zdravilne rastline, ki bi jih morala poznati vsaka ženska, Ana Drevenšek pa je spregovorila o raziskovanju arhetipov skozi menstrualni cikel.

Za pokušino vam podarjam odlomek iz knjige

 Želim si, da bi bila ta knjiga kot smerokaz, ki vam kaže pot, po kateri lahko stopate v dolgih krilih in z bosimi nogami, ko raziskujete svojo žensko naravo. Ne želim, da jo uporabite kot gola dejstva ali nekaj trdnega, določenega. Rada bi, da aktivirate svojo intuicijo, svojo “divjo” žensko, da skozi njo iščete in najdete sebe takšno, kot ste v svojem veličastju. Moja želja je, da to knjigo vključite v svoje dneve na svoj način, da jo oživite in da bo zaradi nje vaše življenje bolj polno vas, resnične vas. Družba, kultura in okolje so nas spremenili in iz nas naredili igralko, ki ni več celostna. Moja goreča želja je, da s pomočjo te knjige spet najdete celo sebe, tisto sebe, ki ste, kadar vas družba ne oklesti, vam prireže vej in oskubi listja z njih, tisto sebe, ki je veličastna stvaritev najvišjega, kar obstaja.

Bodite pri tem raziskovanju divje, upajte si, spoznajte nove ženske, ki bivajo v vas in ste jih za nekaj časa zaprle za neprodušne stene nesprejemljivega, neotipljivega in strašljivega. Spustite te ženske spet na plan, eno po eno, da ne bo preveč rajanja hkrati. Spoznajte jih, nahranite njihove izstradane želodčke, peljite jih na sprehod in jim pokažite skrivne kotičke, ki jih poznate samo ve. Dovolite jim, da vam povedo svoje zgodbe, da v vas prelijejo svoje modrosti, da vas navdušijo s svojimi darovi. Dovolite jim spet v vaše življenje. Postanite spet celostne. Postanite vse, kar ste lahko v svojem potencialu.

Brezplačna darila

brezplacen-menstrualni-koledarcek-vesna-juvan

Če bi morda želele spremljati menstrualni cikel, vas vabim, da si prenesete menstrualni koledarček (klik na slikico), ki smo ga uporabile v raziskavi 50 odtenkov menstruacije. Dopolnite ga lahko s svojimi idejami, kaj vse spremljati. 

Rdeča zarja predstavi tudi enostaven način, kako narediti diagrame, iz katerih hitro vidimo, kaj se nam v menstrualnih ciklih ponavlja vsak mesec. Priporočljivo je, da spremljate cikle vsaj 3 do 4 mesece, saj boste tako dobile najbolj relevantne rezultate.

Kako spremljati menstrualni cikel?
Spremljanje menstrualnega cikla lahko vsako žensko popelje v življenje, ki je polno vitalnosti in samoizraženosti. Nauči nas, kako živeti kvalitetno in v skladu s svojo naravo.
Ženske v Sloveniji - Kaj je pokazala raziskava 5o odtenkov menstruacije?
Raziskavo 5o odtenkov menstruacije je leta 2016 izvedlo društvo Sijaj v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede. Primerjali so 170 menstrualnih ciklov. Vas zanima, kaj so ugotovili?
O Rdeči zarji s Suzano Grau
Rdeča zarja je bila na strani Koledar Boginj izbrana za knjigo meseca in ob tej priložnosti sva se s Suzano Grau pogovorili o njej, o ženski in še marsičem.
Knjižni klub za osebno svobodo: Rdeča zarja
Vas zanima, kaj o knjigi meni moški, ki jo je dejansko prebral? V zanimivem pogovoru z Denisom Bornškom in Majo Križnar odstiramo vprašanja, ki zadevajo tako moške kot tudi nas, ženske.

Kako vas še lahko podprem?

kako-vas-se-lahko-podprem-cvetoce-dekle

Cvetoče dekle

Pravljica, ki ponudi mladim puncam in dekletom pozitiven prvi pogled na menstrualni cikel.
kako-vas-se-lahko-podprem-razumeti-zensko-misija-nemogoce

Razumeti žensko. Misija nemogoče?

Knjiga za moške, ki si želijo spoznati resnično naravo ženske in se ob njej počutiti sproščeno.
Delavnice-za-maternice-z-odgovornimi-lastnicami-programi-vesna-juvan

Delavnice za maternice z odgovornimi lastnicami

Za ženske, ki si želijo raziskati svojo naravo in pripraviti bazo za resno delo z maternico.
Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0