Menstrualni cikel je prehajanje med moško in žensko kvaliteto energije

V zadnjem času je veliko govora o menstrualnem ciklu in vsakič, ko vidim, da nekatere ženske še vedno ne vedo kaj to sploh je, sem kar malo žalostna.

Običajno se o cikličnosti pogovarjamo kot o prehodih med letnimi časi in o nihanju hormonov. Danes pa bi rada spregovorila o njem na čisto nov način. Na način, ki vključuje oba spola, moškega in ženskega. Ker raziskave o moškem ciklu so v teku in obstaja resna verjetnost, da imajo tudi moški svoj cikel. Upam da in da kmalu izvemo kako poteka. To bo namreč prineslo priložnost za zavestno partnerstvo o katerem  sanja toliko ljudi.

Poglejmo torej tokrat na ženski menstrualni cikel s stališča prehajanja dveh kvalitet energije, moške in ženske. Seveda energije ne moremo ločiti na moško in žensko, lahko pa prepoznamo kvalitete, ki jih nosi s sabo. 

In recimo za potrebe tegale razmišljanja, da so kvalitete moške energije fokus, svetloba in toplota, manifestacija idej, zaščitništvo, samozavest, pogum, energičnost in v stiku z občutki, ne da bi jim dovolilo nadzor.
In recimo, da so kvalitete ženske energije predvsem življenje v toku, zavedanje svoje notranje moči, tema in hlad, skrb za planet in otroke, usklajena z Življenjem, polni svoj vrelec, v stiku s sposobnostjo zdravljenja, sanjavost, sposobna čutiti in izražati občutke.

Namerno sem uporabila samo pozitivne kvalitete, čeprav imata tako moška kot ženska energija tudi svojo senčno plat.

Poglejmo sedaj na prelivanje teh dveh energij znotraj živega bitja. Še enkrat poudarjam, da imata obe kvaliteti oba spola, je pa običajno znotraj posameznega človeka ena kvaliteta malo ali veliko bolj prevladujoča. Poznamo ženske, ki imajo prevladujočo moško energijo in moške, ki imajo prevladujočo žensko energijo.

Znotraj menstrualnega cikla imamo dva letna časa, ki sta skoraj popolnoma ženska ali moška. To sta zima in poletje. Zima ima ogromno kvalitet ženske energije. Vodi nas v temni del cikla, kjer lahko raziskujemo svoje globine, pa tudi rane. To obdobje nosi potencial največjega zdravljenja in tudi potencial spoznavanje svoje resnične biti. To je obdobje, ko se logično (moška kvaliteta) avtomatsko malo umakne, zaradi česar nam radi rečejo, da smo kot kure. Logika se umakne sanjavosti in sanjavost, dragi moji, je ena temeljnih kvalitet, ki rojevajo novo življenje. Življenje ni logično. Tiste, ki delate z maternico, veste da tudi maternica ni logična. In če želimo na svet izsanjati nekaj novega, svežega, polnega življenja, je dobro z odprtimi rokami sprejeti to tako zanemarjeno lastnost ženske energije, sanjavost (ne odzemljenost, da ne bo pomote, ampak sanjavost – pripravljenost prisluškovati življenju). In pozimi se prikrade sama od sebe, če ji to le dovolimo. 

Poletje je ravno obraten letni čas. Naš fokus gre iz naših globin v skupnost. Tukaj se nam sami od sebe ponudijo fokus, pogum, vitalnost in ekstrovertiranost, z največjim veseljem kljukamo po to-do listkih in za naloge potrebujemo pol manj časa kot v kakšnem drugem obdobju. Tukaj je v ospredju manifestacija idej in prisluškovanje ženski viziji (ki smo jo dobile pozimi), tukaj je v ospredju zaščitništvo projektov in pa izražanje občutkov, brez da bi jim dovolile nadzor. In vse to se zgodi bolj kot ne samo od sebe. Če poznamo svoj cikel in delujemo v skladu z energijami, ki že so, je lahko vse skupaj poezija. 

Potem imamo še dva dela cikla v katerih se moško preliva v žensko in žensko spet v moško. Spomladi pride do premika fokusa iz ženskih kvalitet v moške, iz notranje teme in globin spet v zunanji svet v svetlobo. Energija sama od sebe ponese vizije, ki nam jih je razkrila ženska energija ven, v svet. Fokus v telesu gre spomladi v um in nas tako podpre, da lahko naredimo plane, da bodo lahko te vizije zaživele. Pomlad je kot ene vrste nosečnost, kjer se združuje potenca ženske sposobnosti prinašanja življenja z moško sposobnostjo potrpežljivosti in podpore življenju. Čudovit preplet obeh nas povabi, da najdemo način, da vizija zaživi.

Jesen pa je čas, ko se začne energija sonca spet umikati energiji lune. Naša orientiranost gre počasi navznoter in kvalitete moške energije, ki so nam poleti omogočile, da smo manifestirali kar je želelo zaživeti skozi nas, se spoštljivo umaknejo kvaliteti ženske energije. Logika že malo popusti, ravno dovolj, da smo lahko izredno kreativne in lepe, vendar ne dovolj, da bi bile sanjave in popolnoma introvertirane. Zunanji svet se začne počasi umikati in notranji nas začne vabiti vase. Ko se v enem trenutku zgodi preklop med moško energijo, je ta enako silovit kot spomladi. Tudi tukaj nas kar potegne v temo. 

PMS ne pride počasi in nežno. Ne, PMS pride takole: ˝Nekdo nekaj reče ali na nekaj pomislim, kar mi ni tako všeč in BUUUUM, svet se sesuje in notranjost ponori.˝ Kratica PMS pomeni tudi Pojdi Malo k Sebi. In če razumemo, da nam preko tega preklopa žensko sporoča, da je čas za prav posebno kvaliteto ženske energije – v stiku s sposobnostjo zdravljenja – nam bo popolnoma jasno, da nam življenje postavlja na ogled tisto, kar je še ne pozdravljeno. Če pogledamo preko jeze ali žalosti, ki nas običajno ˝napade˝ bomo najverjetneje tam spodaj odkrile eno izmed glavnih ran, ki smo si jih pridobile v zelo zgodnjem otroštvu – nevredna ljubezni, nevidena/neslišana in nerazumljena. Če nam uspe v času, ko vse znotraj nas ponori stopiti v stik s to rano in uporabiti negovalne ženske energije ter biti nežne in podporne s sabo, se bo začelo dogajati čudovito zdravljenje. Vsak mesec nam PMS postavi vse ne pozdravljeno na ogled. 

In če vsak mesec pozdravimo mali delček sebe, bomo zares lahko prešle iz mater in žensk v svoji polni moči v modre starke. Tako lepa darila nam prinašajo temni deli cikla in tako zelo se jih otepamo, samo da bi zadržale sonce in vitalnost in produktivnost in primernost za okolico, ki so moji generaciji tako zelo privzgojene. In s tem se odpovemo zdravljenju in rane prosto prehajajo na naslednje generacije. In mislim, da se ne motim, ampak kmalu pričakujem generacijo, ki bo sposobna stati v tej energiji in reči dovolj. Ki bo znala pozdraviti ranjeno in dovoliti, da so temni deli cikla stik z globinami in našo bitjo (dušo, duhom) in svetli deli cikla prinašanje te biti na zemljo.

Če torej povzamem; skozi cikel se v vseh nas prelivata moška in ženska kvaliteta energije. Sumim, da se to dogaja tako moškim kot tudi ženskam, le da se morda pri tistih s prevladujočo žensko energijo in tistih s prevladujočo moško energijo kažeta malo drugače.  Malo drugače se najverjetneje kaže tudi pri tistih v ženskem telesu in tistih v moškem. Vendar pa kot sonce in luna prehajata in prinašata vsak svojo kvaliteto, tako tudi energija znotraj nas menja kvalitete. 

Rada bi povabila tiste, ki že spremljate svojo cikličnost, da se ji posvetite še skozi opazovanje prelivanja kvalitet moške in ženske energije. Če namreč katerokoli v njenem rojevanju in razcvetu zatremo, nam bo pokazala svojo senčno plat. In tako moška kot tudi ženska kvaliteta energije imata še kako močno senčno plat.

Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0