Ob prvi menstruaciji postanemo, …

Ob prvi menstruaciji postanemo ženske. Je res tako?

Veliko vas je ob prvi menstruaciji od svojih mam ali drugih odraslih slišalo, da ste sedaj ženske. Najverjetneje vas je to precej zmedlo. Redko srečam žensko, ki je to slišala, pa se ni vprašala, kaj za vraga bi naj sedaj to pomenilo. 

Je torej res, da postanemo ob prvi menstruaciji ženske? Seveda se lahko igramo z besedami in ugotavljamo kaj ženska sploh je. Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je ženska ˝oseba ženskega spola, navadno dorasla˝. Že po tej definiciji je nemogoče, da bi lahko punčka, ko dobi menstruacijo, čez noč postala ženska. 

Meni ljubša definicija ženske je, da je ženska oseba ženskega spola, ki si upa živeti vse, kar je v svojem duhu. To pa ne postanemo čez noč. Ženska je nekaj, kar se izgradi skozi leta raziskovanja. 

Kaj ste torej postale ob prvi menstruaciji? 

Punčka ob prvi menstruaciji postane dekle in to pomeni, da dobi dovoljenje za ˝samostojno˝ raziskovanje življenja, raziskovanje sebe, tega kdo sploh je in kaj zanjo pomeni biti ženska, kaj pomeni biti vse, kar v svojem duhu sem.

Osupljivo vprašanje se vam ne zdi? Zaprite oči in se vprašajte: ˝Kdo sem, če si dovolim biti vse, kar sem v svojem duhu?˝. Meditirajte malo na to misel.

To vprašanje bi si torej punca morala začeti zastavljati ob prvi menstruaciji, ko postane dekle. Najbrž si predstavljate, da je nanj nemogoče odgovoriti v enem dnevu. Za odgovor na to vprašanje je potreben čas. Posvečen čas. In menstrualni cikel dekle in žensko vodi skozi različne nivoje raziskovanje. 

Če se primerjamo z oceanom bi lahko rekle, da poznamo ocean samo, če poznamo njegove globine, površino, dno, obalo in življenje v njem. Je res? Če ste vi ocean morate torej za to, da se res spoznate, poznati vse svoje dele. Na žalost nas je sistem v katerem živimo (in da ne bo pomote, ljudje smo tisti, ki ga kreiramo in vzdržujemo takšnega kot je) prepričal, da smo vredne samo, kadar smo fotografija oceana, vedno enaka, statična, mirna. Prepričali so nas, da je edino tak ocean sprejemljiv. Vse ostalo je kaotično, neprimerno in zakomplicirano.

Zato je postal menstrualni cikel problematičen. ˝Sili˝ nas namreč, da se raziščemo. Pokaže nam dele nas, ki niso zajeti na fotografiji. Pokaže nam globine, pokaže nam širjave, pokaže nam življenje v nas. Zares se mi zdi škoda, da ga ne bi uporabile in raziskale vse dele sebe, da bi živele samo delček sebe. Zares se mi zdi škoda, da bi ostale dolgočasna slika oceana. 

Zatorej povejte svojim hčeram, da je čas prve menstruacije čas, ko naj se začno raziskovati. Čas, ko jih bo cikel vodil skozi vse dele njih. Naj se radostno potapljajo v svoje globine in naj uživajo na gladini. Naj sprejmejo, da so veliko več, kot so do sedaj verjele, da je možno, da so. Naj si dajo dovoljenje, da najdejo dele sebe, ki si želijo živeti. Dovolite to tudi sebi.

Vedno se mi zdi ironično, ko vprašam ženske koliko bi si jih želelo živeti celostno življenje. Vedno VSE dvignejo roko. Vse bi si želele živeti celostno. In ko se začnemo pogovarjati o razgaljenju vseh svojih delov, o razgaljenju delov sebe, ki morda niso najbolj primerni za sodoben čas, delov sebe za katere verjamejo, da jih morajo skriti, delov sebe, ki se jih sramujejo, jih večino ne upa niti pogledati, kaj ti deli so. Ampak postaviti si moramo vprašanje, kako živeti celostno, če smo pripravljene razkriti 10% sebe (ali manj)? Celostno pomeni vse kar smo v svojem duhu. Celostno je lahko samo 100%.

Če torej želimo živeti celostno, moramo najprej pogledati vse svoje dele. Vse Vesne, ki živijo v mojih telesih, v fizičnem telesu in vseh ostalih telesih, ki me sestavljajo. Potem začnimo dovoliti vsem tem nivojem živeti.

Veliko vas verjame, da če boste dovolile na plan vsem svojim Vesnam, Katjam, Tadejam, Sanjam… boste postale popolnoma podivjane ženske. Ni res! Ta občutek izvira iz tega, da ste veliko delov sebe držale v zaporu tako dolgo, da dobesedno norijo od utesnjenosti. Od tod izvira občutek, da bodo popolnoma ponoreli, če jih spustite na plan. 

Pred leti je krožil video o kmetu, ki je na željo svojega sina iz hleva spustil krave, ki so bile celo življenje priklenjene v hlevu. Morda se ga spomnite. Krave so rajale, skakale v zrak in bile tako radostne, da sem ob gledanju jokala od sreče. Nobena ni podivjala, nobena ni pretrgala ograje in šla v svet. Tako je tudi z deli vas in vaših hčera. Divjajo ali pa vegetirajo samo dokler so utesnjeni, dokler jih držite v skrivnih prostorih in jim ne daste svobode, življenja. Ko jih osvobodite začno rajati, začno uživati v življenju, začno ustvarjati. Živeti v vsem kar ste v svojem duhu. Kako bi to izgledalo za vas?

Dolgo sem sama imela napačno predstavo o divji ženski. V mojem svetu sem jo namreč inačila s podivjano žensko. Pa ni. Divja ženska je reka, ki je nismo zajezili, je reka, ki je živa in polna.

In kako lahko ugotovimo ali živimo vse svoje ženske, vse svoje dele, ali smo celostne? 

Imate kdaj občutek, da v življenju mečete dvojke in trojke, namesto, da bi se razkrile in vrgle dame, ase in kralje? Če je vaše življenje igra kart, katere karte trenutno uporabljate za igro in katere držite za ˝nekoč morda, ko me nekdo odkrije˝ ali za ˝nekoč morda, ko si bo življenje zaslužilo, da se razkrijem˝ ali ˝nekoč morda, ko bom zbrala pogum˝? Odgovorite na tole vprašanje vsaka zase: če je življenje igra kart in imam na voljo dvojke, trojke, štirice, petke, šestice, sedmice, osmice, devetke, desetke, poba, damo, kralja in asa, katere od tega uporabljam?

In če ves čas uporabljate iste karte, če ste že pozabile kako Vesna, Simona, Darja, Katarina… v svoji polni moči sploh izgleda, potem se začnite počasi spet raziskovati. Počasi začnite na plan spuščati zapuščene dele sebe. Počasi si dovolite spet biti same, celostne.

Ker je navada železna srajca in ker to ni tako zelo lahko je priporočljivo, da začnete s podobno mislečimi ženskami, s katerimi lahko podelite svoje raziskovalne padce in zmage, s katerimi lahko podelite svoje ˝čudnosti˝ in vse ostalo kar sodi k odraščanju v celostno žensko.
Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0