Zanima me, ker smo ženske tako “zanimiva” bitja, kdaj se nam kaže tista prava osebnost? V katerem delu meseca? Zima, pomlad, poletje ali jesen?

Tole vprašanje sem dobila ta teden postavljeno v enem izmed emailov. Izjemno zanimivo vprašanje, se vam ne zdi? Kaj bi rekle ve? V katerem delu cikla ste ve najbolj ˝prave˝?

Meni je zanimiv že sam koncept razmišljanja, saj kaže na to, da smo naučeni, da se moramo odločiti kdo smo in potem to tudi biti, da smo lahko dejansko samo na en način in vse ostalo ni ˝pravo˝. Takole so nas vzgojili. Če si pridna je to prav. Če pomagaš mamici je to prav. Če delaš domače naloge in se sproti učiš šolsko snov, je to prav. Če si vestna in pospravlja svojo sobo, je to prav, če dobiš takoj po končani izobrazbi službo, v kateri si ves čas zadovoljna, je to prav… Če si kdaj kak dan lena, je to seveda narobe. Če se jeziš ali loputaš z vrati, je to zelo narobe. Če se zgovarjaš tvojim ˝razsvetljenim˝staršem, je tudi narobe, če se v življenju ne moreš odločiti za samo eno stvar, v kateri boš postala strokovnjak… no, potem si najverjetneje zguba. Kaj pa naj bi bila drugega? Če ne veš kaj bi rada in to vsak dan posebej… odgovorite si same, kaj to pomeni. 

Jaz vidim tole vzgojo, ki smo je bili deležni od svojih, več kot nerazsvetljenih staršev in sistema, v kateri so privilegirani določeni deli nas in kritizirani vsi drugi, kot strašno slab način vzgajanja celostnih ljudi. Že sama beseda celo-sten izhaja iz besede celo. 

Vzemimo prispodobo torte. Recimo, da imamo celo torto, lepo, okroglo s čudovitim cvetličnim vzorcem in napisom. To torto razrežemo na 5 kosov in rečemo:˝tale kos je jeza, tale je pridnost in red, tale je lenoba, tale je prijetnost in ustrežljivost, tale se sebičnost˝ in potem odstranimo tri kose (kos jeza, kos lenoba in kos sebičnost) ali lahko še vedno govorimo, da je torta cela, celostna? Ja ne. Ampak točno to smo naredili s sabo, z deli nas, ki niso bili  sprejemljivi bodisi za naše okolje, bodisi za nas same, ker smo se z okoljem primerjali in ugotovili, da izstopamo. Avtorica knjige The continuum concept pravi, da ima vsak otrok v sebi sistem, ki mu sproža željo po pripadanju. Tako ga imam tudi jaz in vsi vi. Ta sistem je nujno potreben, saj kot otroci potrebujemo ljudi, ki nas sprejmejo in nahranijo. In zaradi tega sistema se prilagodimo trendom, ki veljajo ko odraščamo.

Problem, ki ga imamo ženske v Sloveniji (pa še kje drugje), je ta, da v času pubertete nismo zares pogledale kdo ŽELIMO biti in potem same sebe zgradile v osebnost, ki bo v tem življenju lahko najbolj zadovoljna. Nekatere ste sicer bile upornice in ste se z vsemi štirimi borile proti vsemu živemu, druge niti to nismo bile. Vsa ta energija, ki je namenjena pregledu stanja in zdravemu prehodu skozi obdobje deklištva, kjer se gradijo zdrave ženske, ponosne nase in na to kar so ustvarile, je šla v bedasto obnašanje, ki nam ni koristilo (o tem več v kakšnem drugem prispevku). Kot posledica tega, da nismo bile skozi čas deklištva primerno vodene in da nas mame, ki tudi same niso zares ženske, niso znale usmeriti je ta, da danes vidim na cesti punčke (arhetip hčere) pri petdesetih ali pa trpeče matere. Ponosnih, celostnih žensk, ki čutijo svojo polno moč in vedo kdo so, je samo peščica.

Torej nazaj k vprašanju ˝kdaj se kaže moja prava osebnost?˝. 

V vsakem delu menstrualnega cikla se kaže del tvoje ˝prave osebnosti˝ in samo vsi deli skupaj lahko tvorijo zaključeno celoto, celostnost. V enem delu smo bolj kreativne, v drugem bolj mentalno fokusirane, v enem smo čustvene in ljubeče in v enem smo zaprte vase in imamo dostop do globin svoje duše.

Kateremu bi se rade odpovedale? Vsi so lepi ne? 

Problem je, da družba dejansko hoče, da cel mesec ovuliramo. Vzeli so en teden cikla in nas prepričali, da smo takrat najbolj prave. Takrat nas okolica tudi najbolj sprejme. Takrat smo ženske po merilih sistema.

Nekaj čudovitega se zgodi, ko se prepustimo ciklu in uživamo v vsakem tednu. Ko ga enkrat poznamo je to dejansko možno. V tednu menstruacije si vzamemo čas zase, pogledamo v svoje globine, se skrijemo pod kovtr in dobimo odgovore, ki so ključnega pomena za naše življenje, saj predstavljajo vodstvo po katerem itak vse ves čas hrepenimo. Ko pride ovulacija je cel žur. Takrat res lahko uživamo, se družimo plešemo in se imamo na splošno top. Različni časi so, to je to, kar ne razumemo. In v vsakem času lahko v polnosti izživimo en del sebe. En cel del sebe. In ko jih konec meseca sestavimo, imamo torto, celo torto, lepo in z vzorcem, ki ni nikoli prekinjen, z vzorcem, ki smo ga spletle me. Takrat smo ženske. Celostne ženske. Ženske, ki sprejemajo svojo čudovito ciklično naravo.

Pojdite in raziskujte svojo ženstvenost in dovoliti si spet biti dekleta in raziskati kaj je tisto, kar boste od svoje družine in družbe sprejele in kaj si želite ve vnesti v svoje žensko življenje samo zato, ker ste ve tako rekle ;). Pojdite in raziskujte svoje dele in pri tem uživajte.

Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0