Podjetja prilagojena menstrualnemu ciklu žensk

Da sem napisala tole, me je spodbudila novica, da je angleško podjetje Coexist uvedlo plačan dopust v času menstrualne krvavitve.

Prebrala sem tudi odzive žensk, ki so to odločitev komentirale in spet videla, kako še vedno delujemo iz strahu, kako je menstruacija pri večini še vedno neka tabu tema in pa, kako pojma nimamo, kaj menstrualni cikel sploh je. 

Malo je namreč dandanes znano o menstruaciji. Večina vas ve samo to, da ste malo sitne in da vam gre vse na živce preden pričnete krvaveti in pa, da je krvavitev neprijetna, večkrat boleča, nekatere ste prepričane, da menstrualna kri smrdi in da vas ovira pri vsakodnevnem natrpanem načinu življenja. Vse kar vemo, se torej suče okoli časa krvavitve.

Pa vendar, menstrualni cikel je, kot že beseda pove, cikel, ne pa osamljen teden znotraj enega meseca. Cikel se začne prvi dan menstruacije in se zaključi približno mesec dni kasneje, ko spet pričnemo krvaveti. Znotraj cikla gre ženska skozi več faz. Te faze so zelo podobne fazam, kot jih poznamo v naravi, tam jim rečemo letni časi.

Faza menstrualne krvavitve odgovarja fazi zime. Zima je v naravi čas počitka, čas ko se vse kar je odslužilo predela, skompostira, narava pa si nabere novih moči. Pozimi se običajno pokrajina pokrije s snežno prevleko. Če upoštevamo svoj cikel, si bomo tudi me takrat vzele čas zase, za samo-poslušanje, za razvajanje, za počitek in za ˝predelovanje˝ in integracijo tega, kar je v našem življenju moralo odmreti. To je čas, ko je ženski na voljo izreden vpogled v to, kdo sploh je, dostoppaima tudi do globin, do katerih ne more priti v nobene drugem delu cikla.
Ko bi le podjetja vedela kaj zamujajo, ker nas žensk takrat ne pustijo pri miru. Tako je, kot bi zemljo želeli prisiliti, da v času zime v njej raste zelenjava. Seveda bi bila prst spomladi iztrošena pozimi pa itak ne bi nič prav rastlo.

Prvi teden po menstrualni krvavitvi (tile tedni niso vedno 7 dni in niso pri vseh ženskah enako dolgi) odgovarja času pomladi. Pomlad v naravi je namenjena kaljenju. Rastline takrat pogledajo v kaj se želijo razviti in počasi pričnejo svojo pot iz semena v zemljo in še naprej do površine zemlje, na zrak in sonce. Prav tako se takrat prebudi tudi ženska. Iz globine se, vsa spočita, dvigne in pogleda v sonce, v svet, v svoje življenje. To je čas klitja idej, torej planiranja in velike mentalne jasnosti. 

Drugi teden po menstrualni krvavitvi, torej teden ovulacije, odgovarja času poletja. Narava je takrat v polnem razcvetu, sadeži rastejo in se razvijajo, narava je popolnoma obrnjena navzven.  V tem času je ženska najbolj v akciji, produktivna je in emocionalno pripravljena prisluhniti drugim. To je v podjetju čas za akcijo, za udejanjenje projektov, pa tudi za reševanje timskih ali osebnih problemov. 

Teden pred menstruacijo odgovarja času jeseni. Jeseni se v naravi dogaja dvoje, pobiramo sadove in pa rastline se odločijo, katere dele sebe še potrebujejo in od katerih so se pripravljene posloviti. Slovo, kot vemo, je veličastno, narava se obarva v tisoče barv preden odvrže zadnji list. Tudi pri ženski je to čas, ko bi morale pogledati, kaj je v našem življenju odslužilo, kaj je pripravljeno da umre, saj nam več ne služi. Prav kot v naravi je to za žensko tudi čas izjemne kreativnosti in če bi jo podjetja v tem obdobju vprašala za out of the box ideje, bi dobila odgovore, kot jih niti v svojih sanjah ne morejo pričakovati v kateremkoli drugem obdobju. 

Seveda govorimo ženski, ki se zaveda svojega cikla in ga tudi redno spremlja. Če ga ni zavestna zgleda njen cikel približno takole: zima – utrujena in nejevoljna, pomlad – komaj se pobira po menstruaciji, ki jo je čisto izmučila, poletje – pride k sebi, hiperaktivno dela kot zmešana in se konec tedna prekuri, tako da je potem čas jeseni ena sam pms, ženska je sitna, razdražljiva, nemogoča, utrujena. 

Večina nas živi v temle, drugem scenariju, značilnem za neosveščeno žensko. 

Sedajle pa vprašanje za vse, ki ste v podjetju na položajih, kjer imate vpliv : ˝Katero žensko bi imeli rajši v svojem podjetju?¨

Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0