Preklete kraljice ali kako poskrbeti zase

Se tudi vam dogaja, da imate okoli sebe kraljice obeh spolov, ki vam z velikim veseljem dovolijo, da poskrbite zanje, da jih poslušate, da naredite namesto njih stvari, da si vzamete zanje čas, ko so bolne… ko pa v zameno pričakujete, da bodo tudi one naredile enako, ugotovite da se one še kar naprej ukvarjajo same s sabo. Najprej ste se z njimi ukvarjali torej vi in one so se ukvarjale same s sabo, sedaj pa se one spet ukvarjajo same s sabo. Vi pa…. si razočarani in utrujeni celite svoje rane. Spet!

Veliko žensk (prav gotovo moški pri tem niso izvzeti, vendar moje lastne izkušnje temeljijo predvsem na ženskah), mi na različne načine sporoča, da so neslišane, nevidene, utrujene od borbe za to, da pridejo do besede, utrujene od stalnega servisiranja otrok, moža, prijateljic in ostalih kraljic tega sveta. Na koncu prideš do tega, da ne moreš drugače, kot da se razočaran usedeš in si rečeš: ˝Preklete kraljice, kdaj bo pa kdo poskrbel zame??? KDAJ BO PA ČAS ZAME?˝. Medtem pa tvoja maternica in ščitnica počasi propadata (vendar to je že druga zgodba).

Naj vam povem kaj vas v resnici iritira?

Najbrž ste že posumile, da to niso kraljice. Iritira vas to, da one obvladajo veščino, ki se je morate ve še naučiti.

Veščina se imenuje poskrbeti zase. Vzeti si čas zase. Vzeti si čas za duhanje vrtnic. Negovati se. Biti slišana in slišati SEBE...

Kar težko opravilo, predvsem, če je bila kraljica vaša mati (ali oče) in ste se streči ljudem naučili že v otroštvu ali pa če ste ˝po naravi˝ people pleaser (tisti, ki dobi zadovoljstvo s tem, da za vsako ceno zadovoljuje druge). Takrat iz tega nekako vlečete tudi ene vrste samozadovoljstvo in pa lastno vrednost. In kdo ste brez lastne vrednosti? Hja, na tole si naj vsaka sama odgovori ;).

Gremo nazaj k poskrbeti zase. To je veščina, ki bi vas jo morala naučiti vaša mama, seveda, če bi najprej imela sama privilegij, da se je nauči od svoje matere. Za to pa v primeru, da ste ženska poskrbi tudi menstruacija. Čas menstruacije nas uči, da poskrbimo zase (in potem kasneje služi istemu namenu tudi mena). Večina žensk, ki izkuša v času menstruacije krče, bolečine, neugodna psihična stanja in podobno ugotovi, da vse to čudežno izgine (kam še nismo ugotovili;)) takoj, ko se za dva dni uležete z namenom, da poskrbite zase in se negujete. To je tudi izjemna priložnost, da vas svet sliši. Menstruacija je namreč za večino zadosten razlog, da vas pustijo pri miru. Če te veščine še niste osvojile, je čas, da jo začnete prakticirati.

Veščine poskrbeti zase pa se je dobro naučiti tudi v vsakdanjem življenju. Če se je niste naučile od mame, boste morale razviti svojo lastno notranjo mater, ki bo za to učenje poskrbela v vaši odrasli dobi (samo-negovanja se splača naučiti tudi v visoki starosti).

Najprej poglejte kdo so v vašem življenju kraljice. Spremljajte svoje občutke nekaj časa, tako da boste zares začutile do kakšne mere vas servisiranje kraljic dejansko utruja. Če vas ne, vam ni treba brati dalje.

Ko ozavestite kdo so kraljice, poglejte kakšni občutki se vam ob servisiranju le teh pojavljajo. Je to jeza, bes, razočaranje, žalost, osramočenost…? Poskusite ugotoviti do kakšne mere vas servisiranje kraljic utruja. Katero vprašanje si medtem, ko jim strežete, zastavljajte? Je to ˝Kdaj bo pa čas zame?˝, ˝Halo, utrujena sem, lahko prosim nehaš?˝, ˝Zakaj spet jaz?˝ ali pa kaj drugega, vam lastnega. Poskusite najti svoj odtenek frustracije.

Začnite opazovati v katerih situacijah vas najbolj iritirajo. Je to ko greste na delavnice in se vam zdi, da non stop govorijo eni in isti ljudje, vi pa ne pridete do besede? Je to v vašem prostem času, ko bi se rade odpočile in je treba kar naprej nekomu pomagati ali z njimi nekam iti? Je to ko ure in ure poslušate njihove izpovedi in se počutite kot kanta za njihovo psihično navlako, saj iz izkušenj veste, da tudi če se potrudite in jim daste nasvet le tega prav gotovo ne bodo upoštevale? Opazujte svoje življenje ta teden in ugotovite kaj je vaša največja frustracija s kraljicami. Lahko, da jih imate več, tako da se ne ustavite že kar ob prvi.

Kaj vas v resnici iritira in utruja? Je to res to, da one zase zahtevajo več kot se vam zdi, da je njihov delež ali je mogoče v resnici to, da se vam zdi, da vam odžirajo vašo pravico do biti slišana, upoštevana in da nekdo končno poskrbi tudi za vas, saj ste vendar že popolnoma izžete? Najverjetneje je to slednje. Jaz vem, da bi jim z veseljem privoščila vse njihove kraljevske trenutke, če bi le to pomenilo, da sem lahko tudi jaz kraljica.

Če je tudi z vami enako, da torej privoščite drugim in zase želite enako, naj vam povem, da niste hudobne in škodoželjne, ampak samo utrujene od tega, da še kar naprej, že leta in leta, nadaljujete vzgojo, ki vam jo je mama ponudila v otroštvu. In, dobra novice, če niste ravno mladoletne in odvisne od svoje matere, se lahko začnete vzgajati same. Bodite nekaj časa same svoje mame. Točno takšne kot ste želele, da bi bila vaša mami, ko ste bile punčke, mladostnice ali na koncu koncev tudi sedaj, ko ste odrasle ženske. Vzgojite žensko, na katero boste ponosne!

Začnite z malimi stvarmi, ki ne vključujejo drugih ljudi. Začnite  s tem, da si npr. naredite kopel v katero posujete vrtnične liste in ji dodate kapljico eteričnega olja ter se v njej razvajate. Začnite s tem, da si kupite čokoladico, vendar tokrat ne zato, ker si jo zaslužite, ampak kar tako, da ste pozorne do sebe. Začnite s tem, da pošljete otroke k staršem/varuški/prijateljici… točno tisti vikend, ki si ga je tudi mož vzel za preživljanje prostega časa s prijatelji ali pa za službeno potovanje. Uživajte v razkošju časa, ki ga lahko porabite samo zase (pozor, ne za pospravljanje, razen če vas to sprošča in veseli, ampak zase, za razvajanje).

Pričakujte, da se boste počutile krive! Patriarhalna družba nas je namreč vzgojila tako, da moramo nenehno dajati in biti produktivne, drugače smo sebične in razvajene in je prav, da se počutimo krive. Ta krivda je globoko v nas, tako da ne pričakujte, da bo odšla kar sama od sebe. Nekaj časa se bo še vlačila okrog in vam govorila, da si tega ne zaslužite, da je to grešno, da zaradi vas trpijo drugi in podobne traparije. Recite ji samo:˝Ja, ja.˝ in skrbite zase še naprej, tokrat z večjo vnemo in strastjo ter z nasmehom na licu.

Če imate otroke, pričakujte, da vam bo um rekel, da niste dobra mama. Da ne skrbite vredu za svojega malčka in da zaradi vaše sebičnosti ne dobi oskrbe, ki si jo zasluži. Spet recite: ˝Ja, ja.˝ in delajte dalje isto. Spočite boste veliko boljše mame. Če bo otrok zaradi tega malo slabše plaval ali govoril angleško (ker ga dejansko niste peljali na trening) nič hudega, bo že v puberteti nadoknadil, ko se bo prvič zaljubil in bo hotel na svojo drago narediti vtis.

Poglejte tudi pri sebi. Bi si bolj želele, da vas je mati v otroštvu naučila kako brez slabe vesti poskrbeti zase ali kako se pravilno plava kravl. Bi si bolj želele z mamo preživeti polovico časa in je takrat lahko zares z vami in je dobro razpoložena ali bi rajši izbrale dvojne ure z utrujeno, zživcirano materjo?

Ko boste razvile veščino samo-negovanja in boste videle kako izjemen občutek se nam sproži v telesu ko se negujemo boste navdušene.

V telesu imamo dejansko sistem ki skrbi za to, da nas nagradi kadar poskrbimo zase. Včasih se boste počutile kot kakšna petletnica, ki dela nekaj prepovedanega ;). Lepo bo, boste videle.
Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0