Patriarhat – gre res za prevlado moške energije?

Opazujem kako pogosto slišimo nekaj in, brez pravega razmišljanja sprejmemo ter nato ponavljamo naprej. V moji družini je na primer veljalo, da če otroke hvališ, se iz njih norčuješ. Zato nas niso nikoli pohvalili. Nihče se ni ustavil in zares razmislil. Ko so dovoljkrat slišali, so vzeli zdravo za gotovo in ponavljali dalje. Ko sem vprašala mami in staro mamo, če se jima zdi tako razmišljanje logično, sta potrdili, da, če zares premislita, ni. Na vprašanje zakaj sta potem to verjeli, sta obe odgovorili:

˝Ka pa vem, naša mama so zmirm tak govorili˝.

Mislim, da se je podobno zgodilo s patriarhatom. Nekdo je dovoljkrat rekel, da je patriarhat prevladujoča moška energija in sedaj vsi to ponavljamo. Naša generacija je šla še dlje in za škodo okrivila moške, kot nosilce moške energije. Pa, ste se kdaj vprašali, ali je patrirhat res prevlada moške energije?

Poglejmo nekaj lastnosti zdrave moške energije (in btw vsi imamo v sebi tako moško, kot tudi žensko energijo, ne glede na to katerega spola smo) in si predstavljamo kako bi zgledal sistem, ki funkcionira na njenem temelju: svetla, topla, močna, zaščitniška, sposobna poslušanja ženske (energije), proaktivna, obilna, vitalna, samozavestna, pogumna, sposobna brezpogojne ljubezni, v stiku z občutki ne da bi jim dovolilo nadzor, navzoča, podpira življenje …

Kaj pravite? Kar v redu, ne? Če bi torej patrirhat pomenil presežek moške energije in bi bila ta energija pozdravljena, bi po moji oceni kar dobro živeli. Seveda ima moška kvaliteta energije tudi senčno plat, ampak to ima tudi ženska energija. In, resnici na ljubo, ko pogledam patriarhat zadnjih nekaj stoletij, vidim dokaj enakopravno mešanico ranjene ženske in moške energije. Poglejmo nekaj kvalitet vsake izmed njih:

Kvaliteta ranjene moške energije: misli le nase, ogrožena, nepovezana z občutki, vidi se kot ločeno, trmasta, izključuje, šibka, brezobzirna … 

Kvaliteta ranjene ženske energije: žrtev, lačna pozornosti, pridna punčka, razpršena, polna krivde in sramu, ljubosumna, sebična, obupana, neavtentična, reagira, podvržena drami, pretirano občutljiva, ima nizko samospoštovanje, primerja se z drugimi, nesposobna izražati svoje potrebe …

Ko pogledam karakteristike obeh, vidim fino kombinacijo tega, kar je zgradilo in vzdržuje sistem v katerem smo. In obe vidim v obeh spolih. Vtkane so v moške in vtkane so v ženske. Kako bi sploh drugače lahko bilo, če smo oboji sestavljeni iz moške in ženske energije?

Od 2012 naprej se vztrajno dviguje zavedanje o ženski energiji in njenem zdravljenju. Dviga se zavedanje, da bomo tja šli, če hočemo ali pa ne. In priznam, včasih je prav neverjetno razmišljati o tem, da je sploh mogoče, da se človeštvo, torej milijarde ljudi, lahko spremeni tako, da bo utelešalo in torej tudi prakticiralo pretežno zdravo žensko kvaliteto energije.

Poglejmo kako bi zgledal svet, če uspemo pozdraviti žensko energijo – tole so njene karakteristike: ve kdo je, v stiku s sposobnostjo zdravljenja, povezana z naravo in njenimi cikli, divje varuje planet in njegove otroke, zaveda se svoje moči in jo uporablja v dobro, usklajena s preostalim življenjem, išče resnico, sposobna izražati vsa čustva, sprejema se kot celo, zaupa in sledi intuiciji, empatična, pozna svoje darove in jih ceni, ima jasno postavljene meje, ima dovolj časa, deluje iz notranjega miru in vedenja, ve da je varna, gleda celo sliko, ne ločuje ampak povezuje …

In če sedaj to povežemo še z zdravo moško, o kateri smo prej rekli, da je: svetla, topla, močna, zaščitniška, sposobna poslušanja ženske (energije), proaktivna, obilna, vitalna, samozavestna, pogumna, sposobna brezpogojne ljubezni, v stiku z občutki ne da bi jim dovolilo nadzor, navzoča, podpira življenje … Kaj pravite? Kar dobra mešanica ne?

Moje razmišljanje torej gre v smer sodelovanja obeh. Ker dokler ju ločujemo in usmerjamo drugo proti drugi, divja znotraj nas vojna. Vojna med moškimi in ženskimi kvalitetami. In ko je vojna so žrtve in so travme. In ne verjamem, da se moramo ženske boriti proti moški energiji znotraj nas, čeprav je to moderno. Prav kakor ni res, da morajo moški preganjati presežek ženeke energije. Pozdraviti moramo obe. Vsi, tako ženske kot moški.

In ker je ena izmed karakteristik ženske energije ta, da gleda celo sliko in da združuje namesto ločuje, se postavi še vprašanje: je sploh mogoče, da vlada samo ženska energija? Mislim da ne in se veselim časov, ki prihajajo. Po nekaj popadkih in kaosu, ker transformacija pač ne pride brez neurja, bomo videli kaj moramo pozdraviti, da lahko gremo v prihodnost v kateri sobivata ženska in moška energija v harmoniji. 

Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0