V ženskem načinu delovanja se hitro izgubiš

O razlikah med ženskim in moškim načinom delovanja sem že pisala. Če ju na kratko povzamem je moški način ta, da si postaviš cilje in milestone in se vržeš v uresničevanje. Ženski način je ta, da zaslutiš smer v katero greš in potem sproti ugotavljaš kaj je potrebno za uresničitev. Sproti tudi prilagajaš smer. Moški in ženski način nista vezana na spol. Poznam moške, ki uporabljajo ženski način in ženske, veliko njih, ki delujejo na moški način. Le ta je na nek način lažji, ker so stvari zelo jasne in lahko, ko enkrat sprejmeš odločitve deluješ brez, da bi moral biti ves čas čuječ.

Ko delujemo po ženskem načinu se nam pogosto zgodi, da se moramo soočiti z nesigurnostjo in to nas lahko iztiri. Pogosto pride do trenutkov, ko dejansko nekaj časa ne vemo točno kam gremo. Ta način od nas zahteva zaupanje. Spomnim se gornika, ki so ga vprašali ali se je v gorah kdaj izgubil. Njegov odgovor:

˝Nikoli se nisem izgubil, samo včasih nekaj dni nisem vedel kje sem˝.

Živeti s to nesigurnostjo, s tem da nekaj časa ne vemo kje smo in sprejeti, da to ni nujno izgubljenost, je ključnega pomena, če želimo delovati na ženski način. Biti v ˝godlji˝ in biti sposoben zaslutiti, da je v resnici vse v redu in da se rešitev že pripravlja, čeprav pojma nimamo kaj bi lahko bila, je ključnega pomena. Večinoma tega nismo sposobni.

Ženske imamo privilegij menstrualnega cikla skozi katerega lahko vodimo projekte in dovolimo da projekti vodijo nas. Znotraj menstrualnega cikla se zgodi celoten cikel življenja in smrti, celoten cikel letnih časov, celoten cikle lune, celoten cikel projekta. Luna gre iz popolnoma razgaljene in sijoče (ko je polna) preko malo skrite malo razkrite, do skoraj popolnoma zakrite (prazna luna) in spet polovico cikla nazaj. Ženski način je zaradi svoje narave zaznavanja in čutenja zato veliko lažji za ženske, ki upoštevajo svoj cikel, še lažji je za ženske, ki ga zavestno uporabljajo. In takih žensk je čedalje več.

Privilegij menstrualnega cikla ga imenujem zato, ker je za dobro izpeljan projekt potrebno iti skozi vse faze življenja ali lune. Potujemo skozi fazo, ko samo zaslutimo kam nas projekt pelje. Da se to zgodi moramo biti čuječi in potrpežljivi. Biti sposobna priznati si, da morda ne vem kje sem in biti sposobna ne zamešati tega z izgubljenostjo je ključnega pomena v PMS obdobju. PMS pomeni pojdi malo vase. Takrat je čas, da se začnemo umikati iz zunanjega in obračati v notranji svet, po odgovore, še večkrat pa po slutnje.

V času menstrualnega cikla je kot da smo v hribih, tri dni zaradi goste megle že ne vemo kje smo (PMS) in sedaj se le ta nenadoma dvigne. Takrat se lahko spet orientiramo, vidimo kaj nas obkroža, kje sonce vzhaja in kje zahaja, kje so zvezde, kje je sever. Takrat se ustavimo. Razgrnemo zemljevid in pogledamo kje smo. Zemljevid veliko lažje beremo, če smo pri miru, če si vzamemo čas za primerjavo s pokrajino okoli nas. Ta proces nam pomaga, da kasneje zastavimo pot naprej po planinah našega življenja.

V času po krvavitvi nas cikle podpira v naši mentalni jasnosti in sposobnosti planiranja, zato lahko to nalogo izvedemo zares dobro. Ko smo se razgledale naokoli in ugotovile kje smo pogledamo kaj imamo na voljo, koga lahko povabimo da hodi z nami. Če je smer, ki smo jo zaslutile v času pms in krvavitve jasna, potem moramo sedaj najti prehode preko katerih bomo lahko spet prišle do avta, ki smo ga parkirale v dolini.

Ovulacija je čas za vdih, čas za 15 minut na klopci in za uživanje v razgledu.

Takoj po ovulaciji nastopi čas, da se spet damo svetu. Da se pokažemo, da naredimo stvari, ki smo si jih zadale, da prehodimo grape in prelaze, ki smo jih splanirale teden prej in da naberemo divje rastline ki rastejo ob poti, če nam je vmes zmanjkalo hrane. To je čas akcije, čas udejanjanja. 

Teden pred menstruacijo nam da v obilju dar kreativnosti s katero prebrodimo ovire na katere smo naletele na poti. Ovire so lahko notranje (nimam dovolj poguma, nimam dovolj dobro postavljene lastne vrednosti, nimam dobro postavljenega notranjega moškega, ki mi omogoča izražanje v svetu) ali pa zunanje (partnerji v projektu ne sodelujejo tako, kot sem si zamislila, ni dovolj finančnih sredstev …). Ta kreativnost nam pomaga, da najdemo pot čez ovire.

Nato je spet čas za postanek, da se malo spočijemo, naberemo novih moči, pogledamo ali res gremo v pravo smer in ko mine krvavitev se celoten cikel ponovi, tokrat na novem nivoju, malo drugačnem, malo bolj prilagojenem nam in družbi v katerem ga izvajamo. Tokrat smo že bliže parkiranemu avtu in celoten proces postane lažji.

Kot ste verjetno že sami ugotovili je v ciklu nujno razviti sposobnost slutenja in pa držanja občutka udobja v neudobju.

Menstrualni cikel nas lahko nauči tega: biti udobno v neudobju. Izkoristite ga! Tukaj je za vas.
Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0