Kaj pa mi moški?

Kar pogosto, ko spregovorim o ženskah, se oglasi kak moški, ki reče: ˝Ja, Vesna, ampak kaj pa mi? Kdo bo pa na primer kdaj spregovoril o nasilju žensk nad moškimi? Veš koliko je tega?!? Vsi se derete kako ste ve boge, boge, ampak kaj pa mi?!?˝ 

Dobro vprašanje, se vam ne zdi? Naslavljam ga nazaj na moške. 

Zadnjič me je na to spet spomnila situacija. Šlo je bolj za hec kot zares. Mimo mene sta šla dva mlada zaljubljenca. Nekaj sta se hecala in tip reče svoji dragi: ˝Hej, to je nasilje žensk nad moškimi! To je hud problem o katerem vsi molčijo!˝ Ker sem bila ravno vštric in ni šlo drugače, kot da vse skupaj slišim, sem neznanega mladeniča vprašala: ˝Veš zakaj je temu tako? Zakaj se toliko govori o nasilju nad ženskami in nič o nasilju nad moškimi˝. Pravi: ˝Ne vem, zakaj?˝. ˝Zato, ker se ženske že od leta 1950 (ja, to je 70 let!!!) deremo da nasilje nad ženskami obstaja, zbiramo sredstva, gradimo varne hiše, pišemo plakate, članke, snemamo dokumentarce … skratka se izpostavljamo in se po vsakem udarcu nazaj spet postavimo na noge in se deremo dalje. In sčasoma po kakih 30. letih nam je svet prvič prisluhnil in danes vsi govorijo o tem˝ mu odgovorim.  Tip se zamisli in reče: ˝Vau, maš prav. Moški smo tiho.˝ ˝Zakaj?˝ ga vprašam. ˝Kaj pa vem, čakamo, da bo nekdo drug to naredil. Nihče se noče izpostavit, da ne bi izpadel čuden.˝ ˝Ja˝ mu rečem, ˝naredi nekaj˝ in gremo vsak svojo pot.

Moški, zavedajte se, da ste odrasli. Mamice so odslužile svoje poslanstvo in na svojem ste. Nihče ne bo prišel in vas rešil, če boste s potolčenimi koleni skriti v kleti tiho jokali.

Nikogaršnja naloga ni, da vas reši, da namesto vas spregovori o krivicah, ki se vam dogajajo. Koga čakate? In kaj, če nikogar ne bo? Kaj če ste vi tisti, ki morate zavihati rokave, malo pogledati svoje življenje, ugotoviti kdo ste in kam greste. Spoznati da ste odrasel moški, ki ima moč, da nekaj spremeni. Spoznati, da sedenje pred televizorjem, dokler vas nekdo čudežno ne reši, morda ni najboljša možna strategija. Spoznati, da je čas sedaj. Ne čez 5 let, ne čez 3 dni, danes.

Zelo zato pozdravljam iniciativo moških skupin. Če še niste slišali zanje uporabite google in se začnite družiti z moškimi, ki so vstali iz kavča in ugotovili, da je mami za vedno odšla iz njihovega življenja in da je na njih, da naredijo nekaj. Najverjetneje niste imeli očeta, ki bi vam pokazal kako biti moški. Zakaj ne? Ker ga tudi vaš oče ni imel in morda niti ne oče pred njim. Zato pa, odrasli moški stopite skupaj in ugotovite kam boste popeljali rodove moških, ki prihajajo za vami. Bodite drug drugemu opora v času tranzicije iz enega časa v drugega, popolnoma drugačnega. Preberite si knjigi Pot odličnega moškega (David Daida) in Divji v srcu (John Eldredge) in najdite izgubljenega moškega v sebi. 

Posebej pozivam na tovrstna druženja moške katerih ženske hodijo v skupine za ženske. Ne zato, ker jih tam šuhtajo proti vam, čeprav vem da se včasih točno tako zdi. Ne, ne. Zato, ker se bodo, ko se bodo začutile in spoznale malo bolje, spremenile. Zato ker bolj, ko bodo odkrivale svojo žensko esenco, bolj bodo ob sebi želele imeti resničnega moškega, ki si upa spopasti s svetom, ki je našel svoje poslanstvo in ki si upa odpreti srce. Tudi zato, ker ko ženska začne delati na sebi, želi o tem spregovoriti z vami. In da boste sploh vedeli kaj vam pripoveduje, potrebujete svojo izkušnjo rasti, morali boste biti dovolj postavljeni, da boste sploh lahko slišali kaj vam govori. Alternativa je seveda, da ostanete na kavču ali v delavnici in da se že prvič, ko vam začne pripovedovati o svojem notranjem delu pošalite na njen račun ali samo odsotno nekaj zamomljate in se je tako rešite. Včasih za vedno, čeprav se bo to pokazalo šele čez nekaj let. 

Vsak dan srečujem nezadovoljne ženske, ki so prav zaradi zgoraj omenjene situacije nehale s svojimi dragimi govoriti o tem kaj počnejo, o svojih občutkih do svoje yoni, o svojem doživljanju ženstvenosti, o tem kako ji lahko izkažete ljubezen. Ženska, ki sluti, da ne hodite po poti svoje moškosti, vam ne bo dala svoje ženstvenosti. Ne v celoti, to mi lahko verjamete. Ne bo se vam predala v spolnosti. Ne bo vam zaupala vzgoje ´svojih´ otrok … Utihnila bo, to je že res in ne bo vas več morila s svojimi ženskimi zadevami. Če imate otroke vas bo še nekaj časa prenašala in skrivaj upala, da boste prišli k sebi, če jih nimate, imate na voljo manj časa preden vas bo zapustila. Če vas ne bo, pa vedite, da je ne boste nikoli zares imeli. Po vzoru svojih prednic vam bo kuhala, prala, sitnarila in z vami hodila na dopuste. Ampak nikoli ne boste zares deležni nje. Nikoli ne bo ob vas cvetela. 

Zato apeliram na vse moške, ki bodo tole prebrali: ˝Pojdite v moške skupine.˝ Cel kup jih je, najdite sebi primerno. V času tranzicije boste potrebovali ob sebi močne moške s katerimi boste skupaj gradili prihodnost in si upali stati ob močnih ženskah kakršne bomo postale. Ne čakajte na mami, da vas reši.

Vzemite svoje življenje v svoje roke.
Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0