“Na pomoč, moja draga gre na ženski krog”

Želim si, da bi tale stavek izrekli moški, ko izvejo, da se njihova draga odpravlja na ženski krog ali delavnice za ženske. Ne zaradi kroga ali delavnice in ne zaradi tega, kar ji bo delavnica ˝naredila˝, ampak zato, ker je to znak, da je pripravljena na svojo rast. Ker je to pogosto znak, da je slišala klic svoje ženske narave in se mu odločila odzvati. 

Zakaj torej ˝na pomoč˝? Zato, ker je za veliko moških, če niso čuječi to lahko tudi začetek konca. Take moške ženske običajno imenujejo: navadni moški, neandertalci ali pa karkoli vmes. To so moški, ki si ne želijo slišati kaj se je na delavnici zgodilo in tudi, če jim ženska želi razložiti, ne poslušajo. Je že res, da so to ženske teme, vendar ker ona odkriva nove nivoje sebe, se bo spremenila. Se bo! In to dragi moški bo vplivalo na vajin odnos. 

Vsake Delavnice za maternice z odgovornimi lastnicami zato začnem s pozivom ženskam, naj to kar bodo o sebi ugotovile na primeren način podelijo tudi s partnerjem. Opozorim jih, da naj upoštevajo dejstvo, da je on v zaostanku, saj nima 3 ure priprave, ki jo imajo po delavnici one. Opozorim tudi na dejstvo, da ne bo vedno razumel vsega, kar mu pripovedujejo in da naj zaradi tega ne bodo užaljene.

Nekaterih stvari ne moremo razumeti, če nimamo lastne izkušnje.

No, večina žensk poskusi podeliti enkrat (večkrat nerodno, ker je to pač čisto nov pogovor s partnerjem in novosti so pogosto nerodne) in ko naletijo na mino, utihnejo. Od takrat naprej je njeno raziskovanje njena stvar in partnerja iz njega popolnoma izključi. 

Nekaj časa zgleda, kot da je v življenju moškega spet vse v redu. Ona je nehala kokodakati o ženskih temah in on gre ležerno v nove dni. Po približno dveh letih pa pogosto naenkrat poči.

Ženska pride do točke, ko več ne more v sebi držati vsega kar je ugotovila. In ker doma nima prostora, da se izrazi kot nova ženska, ki je v procesu postala, se ji zdi, da zelo težko tolerira partnerja in da je edina pot ločitev.

Nisem pristaš takih ločitev, saj moški pogosto niso imeli priložnosti ravnati drugače kot so in ne verjamem, da jih je smiselno zaradi ene napake odpisati.

Na drugi strani je kar nekaj parov, kjer ženska iskreno deli svoje ugotovitve in svojo rast in je moški pripravljen poslušati in rasti tudi sam, z njo in bo njej. Ti moški jo pri njeni rasti podpirajo in ji dovolijo brezskrbno raziskovanje svoje narave. Poslušajo, ko zaide v črno luknjo in se veselijo, ko ugotovi nekaj novega. 

Še posebej spodbujam pare kjer se tudi on odloči za moške skupine in si dovoli svojo rast in raziskovanje. Tako je tudi najbolj produktivno. Ona raste ob njem in on ob njej. In, ali ni to glavni namen partnerstva?

Če bi za konec izkušnje stotin žensk s katerimi sem delala zadnja leta strnila v nekaj alinej, ki jih dobronamerno ponudim moškim v premislek, bi to bilo:

  • ko gre ženska na delavnice najdite način na katerega boste rasli vi! Ni treba, da so to moške skupine, čeprav se je zelo lepo razvijati v varnem prostoru svojega spola. Lahko si najdete mentorja, ki ga cenite in s katerim boste rasli na področju osebnega razvoja, partnerstva in spolnosti;
  • nato delite z njo svoje uvide, spoznanja in raziskovanja. To jo bo odprlo, da podeli tudi sama; 
  • poslušajte jo, ko pride iz delavnice/kroga. Ni treba, da ob pripovedovanju rešujete njene probleme in imate mnenje o stvareh, o katerih nimate svoje izkušnje. Dovolj je, da poslušate in v njeni razlagi najdete nekaj, kar vas zanima in ste pripravljeni raziskovati;
  • če jo pri njeni rasti spodbujate (brez da bi jo skušali spremeniti) bo razumela, da jo imate radi in da ste del njenega procesa;
  • če boste rasli tudi vi in ji boste tudi vi ponudili izzive z vaših delavnic, bo lažje razumela, da je včasih rast bolj počasna, kot bi si želeli. Pogosto namreč naletim na ženske, ki s svojim partnerjem leta dolgo ne podelijo ničesar, potem pa, ko jim poči, pričakujejo, da bo zrasel v enem tednu. Če bo tudi sama soočena z rastjo, ki pride iz globin nekoga drugega, bo skupen proces bolj ljubeč. 
Košarica0
Košarica je prazna. Dodajte kakšen izdelek.
0